Espresso brew ratio
Als je een espresso wilt maken is - na de keuze van de bonen natuurlijk - de keuze welke brew ratio je gaat hanteren uitermate belangrijk.
De brew ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid geproduceerde espresso (opbrengst) en de gebruikte dosering gemalen koffie (dosering).
De opbrengst wordt in gram gemeten omdat het volume van de espresso door de crema die ontstaat niet goed te meten is.
brew ratio = opbrengst in gram / dosering in gram
Tegenwoordig wordt vaak een brew ratio van 2 tot 2,5 gebruikt. Vroeger was deze hoger; rond 3 tot 4 maar door betere apparatuur en bonen heeft men de brew ratio weten te verkleinen met als resultaat een krachtigere verfijnde espresso.
De keuze van de brew ratio voor espresso
Een brew ratio 2 wordt vaak als uitgangspunt gebruikt voor een krachtige soms licht stroperige espresso. Er zijn echter situaties waarin een grotere brew ratio wenselijk is:
- De koffiemolen kan niet fijn genoeg malen / de extractie is niet goed genoeg
- De koffie bevat naar je smaak iets te veel zuur
Te sterke espresso is meestal niet een reden om een grotere brew ratio te kiezen. Meestal is de oorzaak een te hoge extractie en wordt te bitter met te sterk verward. In dat geval zou een oplossing zijn om iets grover te malen en met een kortere doorlooptijd een zelfde brew ratio te bereiken.