Wat is espresso?
Espresso is een sterke koffie die gemaakt wordt door water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Op deze manier kan met heel weinig water een sterke espresso gemaakt worden. De druk ligt meestal tussen 6 en 9 bar en de doorlooptijd tussen 20 en 30 seconden.
Espresso wordt gedronken met en zonder melk of met water
Als je een espresso besteld krijg je een pure espresso zonder melk. Een goed gemaakte espresso is heerlijk om puur te drinken. Espresso is echter ook de basis voor veel bereidingen met melk zoals een cortado, machiato, cappuccino of latte machiato. Daarnaast is espresso de basis voor een cafe Americano of long black. Dat zijn espresso's verdund met water.
Brew ratio en sterkte van espresso
De verhouding van het aantal gram geproduceerde espresso (de opbrengst) tot het aantal gram gemalen koffie wordt de brew ratio genoemd. Deze is tegenwoordig meestal tussen 2 en 2,5. Bijvoorbeeld een opbrengst van tussen de 36 en 45 gram uit een dosering van 18 gram gemalen koffie. De brew ratio is een belangrijk kenmerk van een espresso. Een brew ratio van 2 hoort een espresso met een sterkte van ongeveer 9% op te leveren terwijl een brew ratio van 2,5 een sterkte van ca. 7% oplevert. 9% Houdt in dat de espresso voor 9% uit opgeloste koffieboon bestaat. Ter vergelijking: een filterkoffie heeft een sterkte van ca. 1,6%.
Enkele en dubbele espresso
Bij de meeste espressoapparaten worden filterbakjes voor een enkele en een dubbele espresso meegeleverd.
De filterbakjes voor enkele espresso zijn vaak erg moeilijk om mee te werken. De meeste zijn te klein (voor 7 tot 9 gram gemalen koffie) om een goede gelijkmatige extractie te bereiken. De betere enkele bakjes kunnen ongeveer 11 gram koffie bevatten. Hiermee kan je dan een enkele espresso van 22 tot 28ml maken.
De filterbakjes voor dubbele espresso geven meestal een veel beter resultaat. Meestal worden bakjes met een dosering van ca. 18 gram gebruikt. De koffiepuck is wat dikker dan bij een enkel bakje en is bovendien gelijkmatig qua dikte waardoor de extractie beter verloopt. Meestal wordt daarom tegenwoordig een dubbel filterbakje gebruikt, ook voor een enkele espresso van bijvoorbeeld 36ml.
Crema op de espresso
Als een espresso goed wordt gemaakt van verse espressobonen ontstaat er een mooie laag crema. Hoewel de crema op zichzelf niet bijdraagt aan de kwaliteit van de espresso is het wel een belangrijke indicatie van de kwaliteit. Afwezigheid van of gebrek aan crema duidt beslist op een probleem dat zich terug zal vertalen in de smaak.
Bonen voor espresso
Je kunt niet van alle koffiebonen een lekkere espresso maken. Eigenschappen van goede espressobonen zijn:
- Liefst 100% Arabica bonen (robusta bonen vervlakken de smaak)
- Uitstekende kwaliteit bonen (ieder foutje in de smaak wordt enorm versterkt)
- Juiste zuur gehalte (Door de hoge concentratie wordt espresso snel zuur als je de verkeerde bonen gebruikt)
- Branding afgestemd op espresso (Een donkerdere branding dan voor filterkoffie)
- Ze moeten vers zijn (de smaakt is optimaal rond 3 weken na branding en neemt daarna langzaam af)
- Het moeten hele bonen zijn die direct voor de bereiding gemalen worden (voorgemalen espresso is een matig compromis)