Je koffie bewaren: vermijd zuurstof
Koffie en zuurstof gaan niet samen!
Op het moment dat je koffie bloot stelt aan de lucht, doet de zuurstof razendsnel zijn werk. Een dag is genoeg om het fijne er af te halen. Het aroma verdwijnt en bitterheid komt ervoor in de plaats.
Oma’s luchtdichte koffiebus
Niets nieuws zou je denken. Oma had immers al zo’n luchtdichte koffiebus om haar koffie in te bewaren.
Maar werkt dat dan? Nee! Een luchtdichte koffiebus zit naast bonen nog steeds vol met lucht. En als je die bus dan 3x per dag open doet om er bonen uit te halen komt er steeds weer verse lucht en dus zuurstof in en kun je eigenlijk stellen dat de bonen continu blootgesteld zijn aan lucht.
Hetzelfde geldt in feite voor de hersluitbare koffiezak. Hij beschermd de koffie zolang je hem dicht laat. Iedere keer als je er koffie uit haalt komt er toch weer verse lucht in.
Maar wat werkt dan wel?
Tests hebben uitgewezen dan vacuüm trekken de beste methode is om koffie te beschermen tegen de desastreuze werking van zuurstof. Let wel: dat betekent met een pompje de aanwezige lucht uit de verpakking zuigen. Er zijn koffiebussen te koop die ‘vacuüm’ heten maar in feite gewoon een luchtdichte koffiebussen zijn. Er zit dan een ventiel in dat bij het sluiten van het deksel een heel klein beetje lucht laat ontsnappen. Dit werkt dus niet; trap er niet in!
Hoe bewaar je je koffie vacuüm?
Wat niet handig werkt is de koffie in een grote vacuümpot bewaren. Iedere keer als je er koffie uitgehaald hebt moet je die grote bus opnieuw vacumeren, wat best wel even pompen is. Bovendien zal er altijd een klein beetje zuurstof achterblijven waardoor deze oplossing niet optimaal is.
Gebruik kleine potjes
Ideaal is om de koffie te verdelen in een paar kleinere potjes en deze vacuüm te zuigen. Stel je gebruikt zo’n 40 gram koffie per dag verdeeld over 3 momenten, dan verdeel je de 250 gram koffie uit een zak bijvoorbeeld in 3 zo klein mogelijke potjes waar zo’n 83 gram koffiebonen in gaat (ca. 250 ml) en trek je deze zorgvuldig vacuüm. Het potje dat je in gebruik hebt trek je liefst ook iedere keer na gebruik vacuüm. Aangezien het een klein potje is is dat zo gedaan.
Als je grote koffieverpakkingen koopt
Ontvang je grote verpakkingen koffie, bijvoorbeeld 1 kg, dan kan je een andere strategie kiezen. Verdeel de koffie bijvoorbeeld in 3 potten van 250 gram en 3 van 83 gram en vacumeer. Je gebruikt alleen de koffie uit de kleine potjes. Als deze leeg zijn vul je ze weer met de koffie uit een grote pot.